.

Saturday, May 29, 2010

BBQ retseptid Postimehelt

.
http://www.24tundi.ee/?id=267406

Pühapäeval, 6. juunil selgub Tallinna Rotermanni kvartali turul tänavune parim kodukokk, tiitlile on jäänud võistlema veel kuus inimest.
Ajakirja Oma Maitse tegevtoimetaja Siiri Kirikali juhitud professionaalidest koosnev žürii hindas aprilli ja mai jooksul kõiki konkursile laekunud grillimise retseptiideid ja valis välja kuus silmapaistvamat


Finaali pääsesid Erlis Schönberg Muraste külast Harjumaalt, Sigrid Varemäe Kiia külast Harjumaalt, Pirkko Külanurm Soimaste külast Tartumaalt, Jane Oja Tartust, Katrin Kalda Pärnust ja Jane Tuha Tallinnast.
Selle aasta finalistid hakkavad järgmisel pühapäeval jahtima peaauhinda – Estraveli degusteerimistuuri Toscanasse.
24tundi.ee avaldab kuue finalisti konkursile saadetud grillroogade retseptid.
Veiseliha šokolaadi-maasikakastmega
Katrin Kalda
Koostisained
1 kg veisepraadi
Santa Maria ananassimaitselist PPQ grillõli
Santa Maria tuline lihamaitseaine
soola
500 g maasikaid
50 g šokolaadi
2 dl punast veini
4 tl mahedat sinepit
1 dl vett
1spl mett
soola
Valmistusõpetus
Lõika veiseliha 2 cm paksusteks viiludeks. Pintselda PPQ grillõliga mõlemalt poolt ja raputa peale lihamaitseainet. Grilli mõlemalt poolt sütel.
Kastme jaoks lase maasikad veega keema. Lisa punane vein. Hauta 10-15 min. Lisa šokolaad, sinep ja mesi. Keeda paar minutit
Kui kaste valmis, pressi läbi sõela, et suuremad tükid kastmest ära saada. Serveeri värske salati ja/või ahjukartulitega.
Heaolu searibi punases marinaadis
Erlis Schönberg
Koostisained neljale
2 kg searibi
2 dl suhkrut
2 dl sojat
2 dl vedelat mett
2 dl purustatud tomateid
2 purustatud küüslauguküünt
valget pipart
Valmistusõpetus
Lahusta suhkur sojaga, siis ülejäänud ained ja sega kokku marinaadiks. Eemalda kogu ribi plaadi sisemiselt küljelt kelme. Seda sellepärast, et marinaad pääseks lihale paremini ligi. Marineeri ribisid vähemalt ööpäev külmikus.
Paar tundi enne küpsetamist tõsta liha külmikust välja toatemperatuurile. Otse külmast kuumale grillile tõstetud liha võib saada šoki.
Aseta ribiplaat grillrestile ja grilli kuni pruunistumiseni. Keera ribiplaadil teine külg ja kanna pealmisele pruunistunud liha pinnale pintsliga järelejäänud marinaad, et liha ei muutuks kuivaks. Grilli, kuni ka teine külg on pruunistunud. Grillimisele kulub 20-30 minutit.
Kui ribi on küps, võta see grillilt ja mähi mitmekihilisse alumiiniumpaberisse (läikiv külg sissepoole) ja lase 10 minutit puhata toatemperatuuril. Nii küpseb liha veel natukene edasi, ribile kantud marinaad imendub lihasse ja lihamahlade liikumine peatub. Serveeri ja naudi.
Grillsnäkk verikäkist
Sigrid Varemäe
Koostisained kahele
1 ümmargune tortilla või pool õhukest lavaši või 1 rieska ehk lapileib (Leibur)
2 viilu verikäkki
25 g (või vastavalt maitsele rohkem) sinihallitusjuustu (või tavalist riivjuustu)
1 tl (või vastavalt maitsele rohkem) pohlamoosi
Valmistusõpetus
Grilli verikäkiviilud söegrillil mõnusalt krõbedaks - mõlemalt poolt kokku umbes 5 minutit (grillresti võib pintseldada õliga, kuid üldjuhul käkk resti külge ei jää).
Lõika tortilla neljaks sektoriks ja grilli sektoreid paar minutit mõlemalt poolt (mitte liiga palju, sest snäkk läheb veel korraks grillile tagasi).
Kui käkiviilud ja tortillasektorid grillitud, aseta 2 käkiviilu 2 tortillasektori keskele. Lõika sinihallitusjuustust viilukesi ja kata nendega omakorda käkiviilud. Sinihallitusjuustu peale pane teelusikaga pohlamoosi. Kõige peale aseta ülejäänud 2 kergelt grillitud tortillasektorit.
Aseta snäkid uuesti grillile ja grilli, kuni juust sulab ning tortilla saab ilusa pruunikirju kuue.
Snäkk sobib suurepäraselt sisse juhatama grillipidu (kuni liha grillib) või kergeks õhtusöögiks koos omal valikul värske rohelise salatiga. Naudi kõrvale rosé või punast veini.
2 juustu täidisega grillvorst fooliumis
Sigrid Varemäe
Koostisained neljale
4 jämedamat grillvorsti
4 spl kodujuustu (1,5% jogurtiga või 4%)
1 viil suitsujuustu (nt Kadaka)
2 tl kõrvitsaseemneid
tilli
Valmistusõpetus
Lõika grillvorstide sisse ühest otsast teiseni lõhe. Lõika suitsujuustuviil neljaks ribaks ja pane iga vorsti vahele 1 juusturiba. Puista iga vorsti vahele juustu peale 1/2 tl kõrvitsaseemneid.
Haki till, sega kodujuust tilliga ja pane iga vorsti vahele ka 1 spl kodujuustu.
Paki täidetud vorst fooliumisse ja grilli söegrillil mõlemalt poolt kokku umbes 8 minutit. Eemalda vorst üleni fooliumist või ava pisut fooliumit ja serveeri oma lemmiksalatiga (rohelise salatiga).
Apelsini-roseepipra karbonaad suvikõrvitsaga
Pirkko Külanurm
Koostisained
600 gr kaelakarbonaadi või kondita ribiliha
3 apelsini mahl
poole sidruni mahl
1 dl porgandimahla
0,5 tl roseepipart
1 sibul
1 spl mett
2 spl sojakastet
2 spl oliiivõli
1 keskmise suurusega suvikõrvits
400 gr mozzarella juustu
4 keskmist tomatit
värsket basiilikut
Apelsinikaste
2 dl apelsinimahla
0,25 tl apelsinipipart
0,25 tl purustatud roseepipart
1 sl sidrunimahla
0,5 tl mett
2 sl oliivõli
1 sl maisitärklist
maitse järgi soola
Valmistusõpetus
Lõika karbonaad 1-2 cm paksusteks viiludeks ja tambi lihahaamriga veidi õhemaks. Marinaadi jaoks pressi värsketest apelsinidest mahl ja sega see porgandi- ja sidrunimahlaga. Lisa uhmris peenestatud roseepipar, mesi, sojakaste ja oliivõli. Marinaadi hulka sega ka üks sibul. Hoia liha marinaadis 4-12 tundi. Grilli hõõguvatel lehtpuusütel mõlemalt poolt ca 7-8 minutit. Lõpptulemus peab olema pruunistunud ja mahlane. Kindlasti jälgi, et liha grillil ära ei kuivaks.
Suvikõrvits lõigata pikuti ca 1 cm viiludeks ja panna 10-15 minutiks liha juurde marinaadi. Grillida kuumadel lehtpuusütel 5-10 minutit. Umbes minut enne valmimist panna igale suvikõrvitsaviilule peale viil mozzarella juustu. See peab seal mõnusalt ära sulama. Mahlasema suvikõrvitsa saamiseks võib seda grillimise ajal pintseldada marinaadiga.
Kastme jaoks pane apelsinimahl keema, lisa maitseained, sool, mesi ja õli. Keeda natuke. Nirista pidevalt segades kastme hulka veega segatud maisitärklis ja lase niikaua keeda, kuni kaste muutub paksuks. Serveeri toitu kuumalt.
Aseta kihiti grillitud liha ja mozzarellaga suvikõrvits, juurde apelsinikaste ning mozzarella ja basiilikuga täidetud tomat, millele on piserdatud veidi palsamiäädikat ja oliivõli. Head isu!
Mahlane BBQ-karbonaad mustika-küüslaugumarinaadis
Jane Tuha
Koostisained neljale
Liha
800 g sea kaelakarbonaadi
1 purk Salvesti mustikamehu (leiab lastetoidu letist)
2 küüslauku
Santa Maria grilliõli Allround
sool
pipar
Salat
250 g kirsstomateid
1 pikk salatikurk
1 jääkapsas
1 valge sibul
veerand sidrunit
3 spl viinamarjaseemneõli
0,5 tl suhkur
sool
pipar
Adžika kaste
4 küünt küüslauku
1 väiksem punane paprika
1 väiksem varsseller koos lehtedega
100 g värsket punast tšillipipart koos seemnetega
1,5 dl hakitud värsket koriandrit
2 dl hakitud värsket tilli
0.3 dl punast veiniäädikat
soola maitse järgi
Valmistusõpetus
Liha
Haki küüslauk peeneks, sega grilliõli ja mustikamehu, maitse peaks olema vahekorras, et oleks tunda mustika maitset ja grilliõli maitse oluliselt ei domineeriks, aga oleks tunda.
Lõika lihast 2 cm paksused viilud. Lao kihiti: liha, sool, pipar, küüslauk, mehu ja grilliõli segu. Kui segu järele jääb, vala nii palju peale, et liha täielikult ära kataks. Enne grillimist lase lihal umbes tund seista toasoojas, et grillile pannes ei oleks liha temperatuuri muutus väga suur.
Liha keera grillil ainult ühe korra. Kui grillitava poole peale on tekkinud ilus pruun kiht, võid liha keerata - mõlemalt poolt umbes 8 minutit. Selle jaoks peaks olema süsi parajalt kuum, muidu liha ainult kuivab.
Pärast küpsemist pane liha fooliumisse (läikiv külg liha poole) ja lase 10-15 minutit järelküpseda. Kui sa seda teed, võid lisada natuke mehu ja grilliõli segu.
Salat
Rebi jääkapsas tükkideks. Lõika kirsstomatid pooleks. Tükelda kurk parajateks viiludeks. Lõika sibul rõngasteks. Sega väikeses kausis viinamarjaseemneõli sidrunist pigistatud mahla ja suhkruga.
Sega jääkapsas, kirsstomatid, kurk, sibul ja õlisegu. Pärast taldrikule serveerimist raputa salatile soola ja pipart vastavalt maitsele.
Adžika kaste
Peenesta küüslauk kergelt köögikombainis. Lisa tšillipipar, paprika ja hakitud maitseroheline, mis haki köögikombainis peeneks. Kalla segu kaussi ning lisa äädikas ja sool.
Kata toidukilega ja lase enne purki panemist üleöö seista. Tõsta purki ja säilita külmikus - adžika on parim pärast mõnepäevast seismist.
Grilli ettevalmistus ja süsi
Liha valmistasin BBQ söegrillil. Esmalt panin lahtise kaanega grillis lehtpuu grillsüsi ühes suures hunnikus põlema ja kui söed olid punased ning hõõgusid, ajasin hunniku laiali. Kui söed olid grillimiseks valmis, pintseldasin resti üle toiduõliga, et liha kinni ei jääks. Seejärel panin liha grillile ja sulgesin kaane.
Kookospiima-laimi kanavardad
Jane Oja
Koostisained
Sellisest koostisainete kogusest saab 9 varrast ehk 3-4 inimesele. Marinaadi tuleb üpris palju, nii et samale kogusele marinaadile võib kana lisada.
400 g broilerifileed
18 väiksemat šampinjoni
1 väiksem zuccinit (suvikõrvits)
18 kirsstomatit
Laimi
Sidrunipipart
Kaste:
~150 ml hapukoort
1 tl Felixi Inglise sinepit (võib ka muud sinepit lisada maitse järgi)
Pool laimi
Aroomisoola
Sidrunipipart
1 küüslauguküüs
Marinaad
400 ml kookospiima
1,5 keskmist laimi
250 ml vett
1 kanapuljongi kuubik
Ingverit
Jahvatatud koriandrit
Värsket koriandrit
Broilerimaitseainet
1 suur sibul
2 küünt küüslauku
Puidust või bambusest grillvardad. Soovi korral saiaviilud oliiviõliga.
Valmistusõpetus
Kõigepealt valmistada marinaad. Kallata suuremasse kaussi kookospiim. Teha valmis puljong (250 ml vett+kanapuljongi kuubik). Lisada puljong kookospiimale. Pigistada sisse laim. Riivida ingverit maitse järgi (~1cm, kui soovite mahedamat). Lisada jahvatatud koriandrit, broilerimaitseainet maitse järgi järk-järgult segades. Lõigata värsket koriandrit umbes peotäis ja segada ka see marinaadi.
Tükeldada sibul suuremateks tükkideks (nii, et saaks neid pärast vardasse lükata), hakkida küüslauguküüned ja lisada marinaadi. Lõigata broilerifilee kuubikuteks. Lisada broilerikuubikud ja šampinjonid marinaadi. Asetada marinaad külmkappi seisma vähemalt kolmeks tunniks (mida rohkem, seda parem).
Lõigata zuccini umbes sentimeetristeks või pisut õhemateks ratasteks ja need veel omakorda pooleks. Tõstke külmkapist välja marinaad. Lükake vardasse kordamööda broilerikuubikud, zuccini, šampinjonid, kirsstomatid ja sibulatükid.
Kaste
Segada hapukoor ja sinep. Pigistada juurde laim. Riivida küüslauguküüs ja lisada sidrunipipar ning aroomisool maitse järgi. Asetada kaste külmkappi kuni liha küpseb. Valmistada söegrillil.
Süte ettevalmistus
Valada söed grilli. Valada süütevedelikku ja tõmmata tikuga põlema. Tavaliselt ei lähe algul söed hästi põlema. Tuleb aeg-ajalt süütevedelikku juurde valada ja puhuda ning oodata, kuni söed on peaaegu ära põlenud ja hõõguvad.
Asetada vardad grillile (panin 3-4 varrast korraga). Raputada peale sidrunipipart. Pigistada peale veel laimi. Kana küpseb üpris kiiresti, nii et tuleb pidevalt jälgida ja keerata vardaid ja küpsetada ühtlaselt pruunikaks.
Kui soovite mõnusaid krõbedaid saiu, niristage viiludele pisut oliiviõli ja küpsetage need samuti grillil kuldpruuniks. Kui soovite rohkem marinaadi maitset, võib vabalt lasta selle soojaks ja valada lõpus serveerimisel veel vardad marinaadiga üle. Tõstke kaste külmkapist välja ja serveerige koos varraste ja saiadega.
Toimetas Andris Tammela24tundi tegevtoimetaja








.